Kuchnia

4_Kuchnia_MIĘSNA_

Galareta drobiowa
Składniki:
1 kura
3-4 kawałki mięsa wołowego
włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka, kapusta, cebulka najlepiej opalana lub w całości)
sól, pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka groszku konserwowego
żelatyna


Z kury, mięsa wołowego i włoszczyzny ugotować rosół. Im dłużej gotowany tym lepszy. Ja gotowałam ok 6-7 godzin na wolnym ogniu. Doprawić.
Ugotowany odcedzić, a mięso dokładnie obrać.
Marchewki i jajka pokroić w plasterki. W prostokątnej blaszce ułożyć na dnie plasterki gotowanego jajka i marchewki, wysypać groszek i ułożyć kawałki wcześniej obranego mięsa.
Do gorącego rosołu wsypać żelatynę w odpowiedniej proporcji podanej na opakowaniu. Dokładnie wymieszać i zalać mięso. Odstawić do stężenia i schłodzenia. Kroić w kwadraty i podawać przełożone na półmisek "do góry dnem". Można również przygotować galaretę w filiżankach lub kokilkach. Wówczas należy brzegi naczynia delikatnie przelać wrzątkiem i przełożyć galaretę "do góry dnem" na talerzyk. Galareta doskonale smakuje polana odrobinka octu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation