Kuchnia

Serniki

SERNIK AMERYKAŃSKI
składniki na tortownicę o śr. 24 cm. lub tortownicę o śr. 18-20 cm. i 3 kokilki

SKŁADNIKI:
Spód:
150 g ciasteczek LU digestive
80 g miękkiego masła

Masa:
1 kg sera na sernik (polecam Piątnicę, lub Dr. Oetkera)
150 g cukru
200 g śmietany 18%
4 jajka
120 ml mleka
3 łyżki mąki tortowej

Polewa:
200 g białej czekolady
200 g śmietany 18%



PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie sernika zaczynamy od spodu. Ciasteczka pokruszyć i zmiksować razem z masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek wysypać do tortownicy i ugnieść dobrze tak aby powstał płaski spód. Podpiec go przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W dużej misce umieścić twaróg i powoli miksując dodawać pozostałe składniki: cukier, śmietanę, jajka, mleko i mąkę. Gdy masa jest już dobrze wymieszana, wylać ją na podpieczony spód i piec przez ok. godzinę w tej temperaturze ok. 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić przez chwilę.

Przygotowanie polewy:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę i wymieszać energicznie, tak aby powstała gładka polewa. Polewę wylać na ciepły sernik, a następnie schować go do lodówki i schładzać przez całą noc, a przynajmniej przez kilka godzin (min. 6 godzin)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation