Kuchnia

przepis na obiad

Grecka zupa rybna

Składniki:

2 duże filety z polędwicy z dorsza
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki
1 duża cebula, posiekana w grubą kostkę
400 g młodych ziemniaków, umytych i przekrojonych na pół
3 łodygi selera naciowego, pokrojone w 1 cm kawałki
2 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
150 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
2 świeże liście laurowe
biały pieprz
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
żytnie pieczywo
Przygotowanie:

W średnim garnku rozgrzewamy oliwę.
Dodajemy, cebulę, seler naciowy i czosnek, podsmażamy przez 3 - 4 minuty.
Dodajemy ziemniaki, liście laurowe, pomidory, marchew całość zalewamy bulionem i winem, tak zby warzywa były przykryte.
Gotujemy na średnim ogniu przez 20 - 25 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawiamy do smaku białym pieprzem.
Do garnka wkładamy filety z dorsza, przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut aż ryba będzie ugotowana.
Serwujemy posypane zieloną pietruszką i koperkiem z chrupiącym, ciemnym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation