Kuchnia

kuchnia

Mus czekoladowy z cytrusową skórką :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Składniki:
100 g czekolady białej
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
2 jajka
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 cytryna
1 pomarańcza
Z cytryny i pomarańczy otrzeć skórkę.

W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z sokiem z cytryny i otartą skórką cytrynową. Dodać żółtko, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.

Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z sokiem z pomarańczy i skórka pomarańczową. Dodać drugie żółtko, wymieszać, odstawić.

Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. W osobnej misce ubić białka.

Połowę ubitej śmietany odstawić. Do reszty dodać jasną masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Dodać połowę piany z białek i tym razem wymieszać uważając, żeby piana za bardzo nie opadła. Rozłożyć do salaterek, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Druga połowę śmietany wymieszać z ciemną masą czekoladową, dodać resztę piany z białek. Ponownie delikatnie wymieszać, rozlać do salaterek, wstawić do lodówki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation