Kuchnia

Jedzonko

TARTA BANANOWO-KAJMAJKOWA

Banofee pie (tarta bananowo-kajmakowa) [wysoka forma o średnicy 26cm]
-400g mąki
-250g zimnego masła
-50g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 400g masy krówkowej (kajmak)
- 2 banany
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 batony Twix

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Połącz ze sobą mąkę. cukier, sól i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieć, aż uzyskasz jednolitą masę. Wyłóż ciastem formę, tworząc wysokie brzegi i zrób dziurki widelcem na całej długości. Wsadź do piekarnika i piecz przez około 30minut, aż lekko zbrązowieje. Wyjmij ciasto i ostudź (teraz, gdy jest tak zimno, najlepiej wystawić ją na chwilę na zewnątrz, oszczędzisz trochę czasu).
Gdy ciasto będzie w pełni wystudzone, nałóż do środka równomiernie masę krówkową.
Banany pokrój na plastry i wyłóż na masie krówkowej, jeden przy drugim.
Śmietankę ubij mikserem, lub trzepaczką, aż przestanie być lejąca. Wyłóż bezpośrednio na banany, przykrywając całe ciasto aż po brzegi.
Batony Twix pokrój na małe kawałki i wysyp na bitą śmietanę.
Ciasto najlepiej przynajmniej godzinę chłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation