Kuchnia

bez glutenu

Chleb gryczany na drożdżach (bez glutenu, jajek, mleka, kukurydzy i soi)
Jak upiec chleb bezglutenowy? Okazuje się, że jest to bardzo łatwe, nawet bez gumy guar. Mamy dla Was sprawdzony przepis!

Składniki:

3 szklanki mąki gryczanej
¾ szklanki startego jabłka (na drobnych oczkach)
2 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 opakowanie drożdży instant na 0,5 kg mąki
1 ½ szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, sól i drożdże. Wymieszać, dodać pozostałe składniki, wyrobić łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki (ok. 30 cm), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation