Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik Twix
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 żółtko

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno foremki keksowej lub jednorazowej foremki do pieczenia o wymiarach 8x27 cm (mierząc po dnie formy). Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C, piec ok. 20-22 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.

Masa serowa:
500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
200 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
1 białko
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Do sera dodać cukier, budyń, całe jajka i białko, zmiksować. Wlać mleko skondensowane, jeszcze raz krótko zmiksować. Masę wylać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec 15 minut. Po tym czasie przykręcić temperaturę do 150°C, piec jeszcze ok. 45 minut. Ostudzić.

Polewa:
1 mała puszka masy kajmakowej (400 g)

100 g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju

Masę kajmakową równomiernie rozsmarować po wierzchu ostudzonego sernika.
Do połamanej czekolady wlać olej, rozpuścić na parze. Polewą oblać wierzch i boki sernika, zostawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation