Kuchnia

Drożdżówki, rogale & paszteciki & krokiety

Idealne kapuśniaczki do barszczu. Z podanych porcji wychodzi ok 25 szt.
Cześć można zamrozić i później odgrzać w piekarniku.

Składniki ciasto :

600g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
sól
1 łyżka cukru
2 jajka
30g świeżych drożdży
50g miękkiego masła
masło do posmarowania kapuśniaczków

Składniki farsz :

300g pieczarek
800g - 1 kg kapusty kiszonej
sól
pieprz
2 cebule
kminek mielony
2 łyżki masła

Przygotowanie :

Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzej i wrzuć masło, tak aby się rozpuściło. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko z masłem, rozbełtane jajka i wsyp sól. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki i smaż aż całkowicie odparuje woda. Kapustę odciśnij i posiekaj. Dodaj do pieczarek i cebuli. Duś aż kapusta będzie miękka dolewając co jakiś czas wodę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. ( Najlepiej na kształt prostokąta) Podziel na 2 części. Na każdym prostokącie ułóż wzdłuż pasek farszu z kapusty i pieczarek. Zwiń i końce ze sobą zlep. Podziel na mniejsze kawałki i posmaruj każdy rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation