Kuchnia

Sosy, pasty

Hummus - pyszny i puszysty | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Składniki:
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa - puszka
Nasiona sezamu - 4 łyżki
Oliwa/olej rzepakowy - 3 łyżki
Czosnek - ząbek
Sok z połowy średniej cytryny
Zimna, przegotowana woda - 3 - 4 łyżki
Sól

Sposób przygotowania:
Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
Ostudzony sezam zmiksuj blnderem na proszek, następnie dodaj oliwę - ponownie zmiksuj.
Do pasty dodaj odsączoną ciecierzycę i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
Na koniec dopraw do smaku solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation