Kuchnia

Serniki

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie - Przepis

Pyszny, lekki torcik na bazie serka kremowego i truskawek. Ciasto składa się z delikatnego, kremowego sernika na zimno, połączonego z musem truskawkowym oraz ze zwartego, kakaowego spodu.

Składniki:
Ciasto kakaowe:

120g mąki pszennej
100g cukru
60g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40ml oleju
120ml mleka
120ml zaparzonej kawy
1 jajko

Masa serowa:

600g serka kremowego typu Philadelphia
75g cukru + 1 łyżka
5 listków żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
200ml słodkiej śmietany 30- 36%
130g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Do dekoracji:

ok. 250- 300g świeżych truskawek
10g startej czekolady

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać kawę z mlekiem, olejem i jajkiem. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki z obu misek połączyć, mieszając trzepaczką, do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować masę serową. 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) przełożyć do garnka i namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. W drugim garnku namoczyć 1 listek żelatyny (1 płaską łyżeczkę żelatyny w proszku) w 1 łyżce zimnej wody. Serek wymieszać trzepaczką z 75g cukru. Napęczniałe 4 listki żelatyny (lub 3 łyżeczki) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki serka z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka. Masę serową odstawić na chwilę na bok.
130g truskawek zmiksować blenderem. 1 listek żelatyny (1 łyżeczkę) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy serowej.
Zimne ciasto ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
250g truskawek odszypułkować, umyć i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na obwodzie ciasta, wypukłą stroną do środka. Do środka wlać masę serową. Na górze rozlać zmiksowane truskawki i widelcem zrobić szlaczek.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aż stężeje.
Następnego dnia udekorować ciasto kawałkami truskawek i startą czekoladą.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation