Kuchnia

Cooking & Eating

100g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g płatków owsianych, 50g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli, 100g masła lub margaryny, 1- 2 łyżki mleka
ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka. płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). najlepiej nie mielić na proszek. dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki. mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min. ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., do zarumienienia, w temperaturze 180°c. po upieczeniu pozostawić na ok. 5 min.,posmarowac czek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation