Kuchnia

kuchnia

Karpatka doskonała

Składniki: Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki luksusowej 5 jajek ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: ½ litra mleka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny 2 łyżki spirytusu Ponadto: cukier puder Sposób wykonania: Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, energicznie mieszając chwilę pogotować na małym ogniu, aż masa się połączy. Ostudzić. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i wymieszać (utrzeć) mikserem. Gotową masę podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki. Na dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć ciasto i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do ok. 270 °C. Po ok. 10 minutach (gdy ciasto już urośnie) należy otworzyć drzwiczki piekarnika (wypuścić tzw. Ducha Gór :) ) i obniżyć temperaturę do ok. 200 °C. i po ok. 3 minutach zamknąć piekarnik. Piec do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor (około 12 minut). 1 i ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami budyń. Na koniec do masy dodać spirytus. Gotowym kremem przełożyć ostudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,karpatka_doskonala
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation