Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Buraczane kotleciki, czyli najlepsze wege burgery pod słońcem | Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Składniki na 4 porcje (8 sporych kotlecików):
Burak - średnia sztuka (2 szklanki po starciu)
Kasza jaglana (ugotowana) - 1,5 szklanki (ok. 1/3 szklanki suchej)
Uprażone ziarna słonecznika - 1/2 szklanki (w oryginalnym przepisie szklanka)
Uprażone ziarna sezamu - 1/2 szklanki
Cebula - sztuka
Bułka tarta (graham) - 1/2 szklanki
Olej rzepakowy - 1/4 szklanki
Mąka razowa lub graham - 3 łyżki
Pęczek natki pietruszki
Chilli - 1/4 łyżeczki
Sos sojowy - 3 łyżki
Czosnek - 4 ząbki
Sól


Sposób przygotowania:

Cebulę posiekaj w drobną kostkę, buraki zetrzyj na grubych oczkach.
Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku odrobiną soli.
Z masy formuj kotleciki i smaż z obu stron na patelni posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego (wersja szybsza) lub rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju rzepakowego i upiecz w piekarniku w temp. 200 stopni C przez 25 minut (wersja dłuższa). W połowie pieczenia kotleciki obróć na drugą stronę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation