Kuchnia

PIEROGI_ KLUSKI_NALEŚNIKI

Naleśniki z kremem budyniowym

Składniki, 4 porcje:

Ciasto naleśnikowe na cienkie naleśniki:
• 115 g mąki pszennej np. tortowej
• 2 duże jajka
• 300 ml mleka
• 2 łyżki cukru
• szczypta soli
• 30 g roztopionego masła

Waniliowy krem budyniowy:
• 1/2 torebki budyniu wanilinowego + 250 ml mleka do jego ugotowania + około 3 łyżek cukru lub do smaku
• 250 g mascarpone (lub innego kremowego sera)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
• opcjonalnie - 2 łyżki likieru kokosowego lub pomarańczowego, 1 łyżka rumu
oraz: słoiczek dżemu truskawkowego

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier i sól. Zmiksować na jednolite ciasto, na koniec dodać roztopione i ostudzone masło i jeszcze raz zmiksować. Przykryć i odstawić na około 30 - 60 minut. Przed smażeniem ciasto zmiksować.
Ugotować budyń w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając 3 łyżki cukru, ostudzić. Do budyniu dodać serek mascarpone i wanilię i krótko zmiksować - tylko do połączenia się składników. Na koniec wymieszać z likierem jeśli go używamy.
Rozgrzać patelnię naleśnikową i usmażyć cienkie naleśniki. Przekładać kremem budyniowym i smarować dżemem. Składać w dowolny sposób i podawać. Można na chwilkę kłaść na patelnię i podgrzewać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation