Kuchnia

SŁODKOŚCI

Składniki na 35 sztuk ciastek:

2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka żurawiny
2 jajka
1 szklanka masła (1 kostka 200g)
1¼ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
2. Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut.
3. W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła.
4. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać.
5. Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę.
6. Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz. Piec kolejne partie ciastek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation