Kuchnia

zupy

Zupa - krem z zielonych szparagów z serem pleśniowym i wędzonym łososiem

Receptura:
4 porcje

pęczek zielonych szparagów
1 szklanka wywaru warzywnego
1/2 łyżeczki suszonego czosnku (granulowany)
sól i biały mielony pieprz do smaku
100 g zielonego sera pleśniowego
100 - 150 g wędzonego łososia
1/2 szklanki śmietany kremówki
opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia zupy

Szparagi przygotuj do gotowania. Świeże zielone szparagi nie wymagają wiele zabiegów - należy je umyć i odciąć dolne końcówki pędów. Następnie przełóż do garnka i gotuj w niewielkiej ilości wody (powinny być całe znużone) do czasu aż zaczną się rozpadać. Trochę to potrwa, ale szparagi pokrojone na małe kawałki znacznie przyspieszaj gotowanie i ułatwiają miksowanie. Gdy ten etap będzie zakończony, czyli szparagi rozpływające się i delikatne, a płyn zredukowany nieco, to zblenduj na gładko dodając wywar warzywny (niekoniecznie cały, ilość dostosuj do gęstości zupy) - jeśli kochasz swój blender, to poczekaj aż ostygnie wszystko, ponieważ blendowanie gorących potraw tępi noże w blenderze. Wstaw ponownie zupę do zagotowania, dodaj połowę pokruszonego sera pleśniowego, sól i pieprz, granulowany czosnek i na końcu śmietanę minimum 30%. Jeśli Twoim zdaniem krem powinien być nieco gęstszy, to dodaj do gotującej zupy mieszaninę z 1 łyżki mąki (pszenna, skrobia ziemniaczana lub skrobia kukurydziana) i 1/3 szklanki zimnej wody. Wlewaj powoli, kontrolując stopień zagęszczenia, do momentu, aż uzyskasz pożądany efekt. Teraz wystarczy podać zupę - krem w miseczkach dodając kawałki wędzonego łososia oraz pokruszony ser pleśniowy.

Miłego dnia :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation