Kuchnia

składanie serwetek

Ciasto beza ( tarta) - Kobieceinspiracje.pl

Składniki:

250 g mąki
175 g masła
45 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka wody

3 cytryny
3 żółtka
125 g cukru
32 g mąki kukurydzianej

4 białka
225 g cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej


Z mąki i masła zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy wodę i jajko i formujemy kulę.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm.



Najlepiej za pomocą wałka przekładamy ciasto do formy- trzeba uważać, żeby nie naciągać ciasta podczas wylepiania brzegów.



Ciasto zostawiamy tak jak jest- nic jeszcze nie przycinamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.



Ciasto wyciągamy z lodówki i obcinamy brzegi- tak, żeby nieco ciasta wystawało ponad formę.



Przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy na wierzch "fasolki". Pieczemy tak 15 minut.



Zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 5 minut.




Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok.





Mąkę kukurydzianą mieszamy z sokiem i skórką z cytryn. Dokładnie mieszamy. W tym czasie gotujemy w garnku 250 ml wody.



Do gotującej się wody wlewamy zawiesinę cytrynową i mieszamy do uzyskania kisielu. Zestawiamy z ognia.



W misce miksujemy żółtka z cukrem.



Stopniowo dodajemy do cytrynowego kisielu.



Masę ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, ciągle mieszając, do uzyskania gęstej masy. Zestawiamy z ognia i odstawiamy na parę minut.



Custard wylewamy na upieczone ciasto.



Ubijamy białka na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier- dwie łyżki i miksujemy.



Na koniec dodajemy mąkę kukurydzianą i miksujemy.



Delikatnie nakładamy na custard- aż do samych brzegów ciasta.



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut- aż beza się zarumieni i stanie się lekko chrupiąca :)



Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę, żeby nieco się ostudziło.



Podajemy według uznania- ciepłe lub zimne.





Ciasto jest pyszne z kawą (zwłaszcza z ta podawaną z koglem-moglem ;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation