Kuchnia

Wytrawnie

Frittata z cukinią, kurczakiem i papryką
507 g = 370 kcal

2 jajka
100 g cukinii
1/2 średniej cebuli
1 łyżka otrębów pszennych (lub gryczanych w wersji bezglutenowej)
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki suszonej bazylii
50 g chudego twarogu
80 g piersi z kurczaka
1/3 średniej, żółtej papryki
50 ml mleka
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2-3 łyżki jogurtu naturalnego

Pokrojonego w kostkę kurczaka wkładamy do miseczki, wlewamy odrobinę mleka, dodajemy przyprawę curry, ostrą paprykę i 1/3 łyżeczki soli, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę.

Cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę bardzo drobno siekamy.
Warzywa wraz z pokruszonym białym serem, otrębami i przyprawami (odrobina soli, pieprz i bazylia) wrzucamy do miseczki, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy, po czym pieczemy
w 180 stopniach przez 20 minut w silikonowej formie bądź innej formie na tartę np wyłożonej papierem do pieczenia.

W między czasie wyjmujemy mięso z lodówki i na małym ogniu dusimy pod przykryciem wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Po 8-10 minutach zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy ewentualną resztę wody/mleka z patelni.

Gdy frittata będzie już upieczona wyjmujemy ją delikatnie z formy, nakładamy na nią przygotowanego kurczaka i polewamy odrobiną jogurtu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation