Kuchnia

desery

Mus malinowo-czekoladowy
Składniki:
- 100 g świeżych lub mrożonych malin
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny i 20 ml wody
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 żółtka
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny z cukrem pudrem umieścić w misce i zmiksować. Żelatynę wolno podgrzewać, mieszając, aby całkowicie się rozpuściła. Żelatynę wlać do malin i zmiksować do połączenia. Przelać mus do pucharków i wstawić do lodówki, aby stężał.
Śmietanę ubić. Oddzielnie ubić żółtka. Czekolady połamać na mniejsze kawałki. Włożyć do miski, którą następnie ustawić na garnku, w którym jest gorąca woda. Woda nie może dotykać dna miski. Mieszać czekoladę do rozpuszczenia, a następnie odstawić, aby lekko ostygła. Wymieszać razem śmietanę, żółtka i czekoladę. Mus czekoladowy wyłożyć na mus malinowy i wstawić do lodówki do stężenia.
Przed podaniem można udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation