Kuchnia

Kulinaria

babeczki zkremem malinowym
Składniki (na 12 babeczek):

60 g mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 125 g masła, 120 g cukru, 3 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie), 75 ml mleka, 100 g pokruszonej białej czekolady

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175 C. Formę do muffinków wyłóż papierowymi papilotkami. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski i odstaw na bok. Ubij masło i cukier aż masa stanie się puszysta i gładka. Dodawaj po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając. Dodaj ekstrakt z wanilii (opcjonalnie). Dodawaj na przemian suche składniki i mleko. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i miksuj aż do połączenia. Ciasto wyłóż porówno do papilotek i piecz ciastka przez 18-21 minut (sprawdzając ich stan w połowie pieczenia). Odstaw do ostygnięcia.

KREM MALINOWY
Składniki:

5 białek dużych jajek, 200 g miękkiego masła, 175 g cukru, 150 g zmiksowanych malin

Przygotowanie:

Białka jaj i cukier umieść w żaroodpornym naczyniu. Następnie wstaw je do większego garnka z wodą i podgrzewaj na małym ogniu cały czas ubijając. Masa powinna mieć ok. 65 C, jeśli nie masz termometra kuchennego, rozetrzyj odrobinę pomiędzy palcami - jeśli cukier się rozpuścił, masa jest gotowa.

Zdejmij z ognia i ubijaj, aż krem stanie się biały i puszysty - zajmie Ci to do 10 minut. Powoli zacznij dodawać masło, cały czas ubijając. Jeśli masa stanie się grudowata wstaw ją na chwilę z powrotem do kąpieli wodnej i ubijaj, aż masło się rozpuści. A jeśli masa wydaje Ci się być zbyt wodnista, to prawdopodobnie jest za gorąca - w takim przypadku wstaw ją na parę minut do lodówki, po czym ubijaj. Dodaj zmiksowane i odcedzone maliny i ubijaj do gładkości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation