Kuchnia

Słodkości

KWEJK.pl - Omnomnomnom
Frytki jabłkowe z sosem waniliowym

Składniki:
4 duże, kwaśne, twarde jabłka
¼ kostki masła
¼ łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru trzcinowego
sos:
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 laski wanilii

Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy tak jak ziemniaki na frytki. Do miski z rozpuszczonym masłem dodajemy cynamon i cukier trzcinowy i wrzucamy pokrojone jabłka. Delikatnie mieszamy, żeby jabłka dokładnie pokryły się masłem z cynamonem. Następnie wyrzucamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) na ok. 10-15 minut ( aż się lekko przyrumienią). Podajemy z sosem waniliowym.
Sos: Mleko gotujemy z cukrem i laska wanilii. Śmietankę mieszam z mąką i dodaję do mleka. Sos gotuję ciągle mieszając, na małym ogniu ok. 5 minut , żeby zgęstniał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation