Kuchnia

8. ZUPY

Przepyszny krem z pieczonej dyni i czosnku z podsmażanymi kurkami

dynia – taka ilość aby po upieczeniu wyszły dwie szklanki miąższu – w moim przypadku były to dwie małe dynie
mała główka czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżeczki listków tymianku + drobne gałązki do ozdoby
20ml + 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
3 garście kurek
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Umytą dynię kroimy na kawałki równej wielkości i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Czosnek w łupinach układamy w pojedynczych ząbkach.
Dynię i czosnek posypujemy tymiankiem oraz obficie skrapiamy olejem rzepakowym, a następnie pieczemy od 30-do 45 min w zależności od wielkości kawałków waszej dyni. Pieczemy do momentu, aż kawałki będą naprawdę lekko spieczone na wierzchu (dla fajnego, posmaku).
W tym czasie podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę i kurki.
Gdy dynia się upiecze oddzielamy miąższ od twardej skórki, to samo robimy z czosnkiem.
Do garnka dodajemy bulion a do niego dynię, czosnek i 2/3 kurek z cebulką, a pozostałe odłożyć do ozdoby.
Gotujemy 10 min, a następnie całość blendujemy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a gdy okaże się, że odparowało nam zbyt dużo bulionu dodajemy odpowiednią ilość wody. Wtedy trzeba zupę pogotować jeszcze około 5 minut.
Krem podajemy udekorowany pozostałymi kurkami oraz gałązkami tymianku, wraz z grzankami z serem. Nam bardzo smakowało, więc i Wam życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation