Kuchnia

Sezonowe

» Racuchy z rabarbarem (owocami), najlepszy – przepis
rochę to trwało, ale znalazłam w końcu najlepszy przepis na racuchy drożdżowe. Dodałam do nich rabarbar, ale sprawdzą się także jabłka lub inne owoce. Jeśli chcesz użyć soczystych owoców, warto wcześniej zasypać je cukrem i zostawić, aby puściły sok. Racuchy z tego przepisu są po prostu bajeczne. Ciasto bardzo fajnie wyrasta, konsystencja jest niewiarygodnie lekka i delikatna. Rabarbar nadaje orzeźwienia przez swój kwaśny smak. Ja podaje je obficie posypane cukrem pudrem i ze szklanką mleka. Tradycyjnie czasami znaczy najlepiej.


Uwaga: wyrośnięte ciasto dodaję dużą dosyć płaską łyżką, która jest większa od łyżki do zupy. Ciasto zawsze nakładam na patelnię z góry tak, aby samo spłynęło z łyżki. Możną ją także wcześniej oblać wodą, aby ciasto mniej przywierało. Racuchy tak układane na patelnię nie stracą pulchności.

Racuchy smaż na średnio rozgrzanej patelni. Zbyt mocna temperatura sprawi, że będą surowe w środku i zapieczone na zewnątrz. Z kolei za mało rozgrzany olej sprawi, że nasze racuszki będą nasączone tłuszcze.

Oczywiście z przepisu spokojnie możesz wyrzucić owoce i wtedy będziesz mieć klasyczne racuchy, które możesz podawać np. z dżemem.

Wiesz jaki jest jedyny minus racuchów? Zbyt długie oczekiwanie, ale później zjedzenie gorących ze szklanką mleka to jest coś nieprawdopodobnie smacznego. Niestety muszę to napisać: racuchy nie mają sobie równych w porównaniu z amerykański pancakes.
SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 duży talerz racuchów

2 jajka
4 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka, ciepłego
20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
2 szklanki mąki tortowej, czubate
DODATKOWO:

ok. 200 g pokrojonego w kostkę rabarbaru
1 łyżka cukru waniliowego
cukier puder do oprószenia
Jajka mieszamy razem z cukrem, wlewamy ciepłe mleko i dodajemy drożdże suche lub świeże. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany. Miskę owijamy folią i zostawiamy ciasto na ok. 1,5 godz do podwojenia objętości. Rabarbar obsypujemy cukrem waniliowym i mieszamy. Zostawiamy do czasu, aż ciasto podrośnie.
Na wyrośnięte ciasto delikatnie kładziemy odsączony z soku rabarbar (nie mieszamy). Na patelnię wylewamy olej i na średnio rozgrzany tłuszcz kładziemy dosyć dużą łyżkę ciasta w zależności czy chcemy mieć duże lub małe racuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone kładziemy na bibułkę, aby odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation