Kuchnia

Serniki

Serniki | COOKING & GOODLOOKING

Spód
190 g ciastek pełnoziarnistych Digestive

2 łyżki masła

Masa kawowo-chałwowa

300 g chałwy waniliowej

100 ml mocnej kawy

100 ml śmietanki kremówki

Masa serowa

500 g tłustego twarogu, zmielonego

500 g sera ricotta

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

5 jajek

Wierzch

100 g czekolady mlecznej lub deserowej

100 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

1. Sery i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.

2. Pokruszoną chałwę włożyć do rondla, zalać kawą i śmietanką i podgrzewać ciągle mieszając, do rozpuszczenia chałwy. Ostudzić.

3. Ciasteczka Digestive zmielić i utrzeć z masłem. Tortownicę (wielkość 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, mocno dociskając. Wstawić do lodówki.

4. Do zmielonego twarogu dodać ricottę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na niskich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku i ciągle miksować. Na koniec dodać wystudzoną masę chałwowo- kawową.

5. Masę wylać na przygotowany spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 100 minut.

6. Po określonym czasie, otworzyć lekko drzwiczki piekarnika, a po kilku minutach nieco szerzej. Po około 10 minutach wyjąć sernik, ostudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin. Im dłużej się studzi, tym konsystencja sernika jest lepsza.
7. Śmietankę i czekoladę podgrzewać w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia się czekolady, ostudzić, polewać sernik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation