Kuchnia

Moja kuchnia

Placki po węgiersku

Składniki:

Placki ziemniaczane:

1,5 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (więcej lub mniej w zależności od ziemniaków)
3 łyżki kaszy manny (więcej lub mniej w zależności od ziemniaków)
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia

Sos gulaszowy:

1/2 kg mięsa wieprzowego (np. mięso z łopatki)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu
szczypta soli
2 łyżki oleju
1,5 szklanki bulionu wołowego
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 duże papryki
1 papryczka chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół
sos sojowy do smaku
ew. pieczarki

Do podania:

ogórki konserwowe
ew. pikantny sos pomidorowy




Sos gulaszowy: Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem, słodką papryką i obsmażam na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni. Do mięsa dodaję obraną i drobno posiekaną cebulę, przesmażam pod koniec dodając posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie przekładam obsmażone mięso z cebulą do rondla, zalewam gorącym bulionem, dodaję liść laurowy i ziele angielskie, przykrywam i duszę na niewielkim ogniu. Paprykę myję, przekrawam, oczyszczam z nasion i kroję w kostkę, dodaję do bulionu z mięsem i cebulą. Duszę dotąd, aż papryka zmięknie. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, sosem sojowym, pieprzem i ziołami. Sos zredukować, czyli dusić w rondlu bez przykrycia.

W międzyczasie przygotowuję placki ziemniaczane.
Placki ziemniaczane: Ziemniaki szoruję, ścieram na tarce na małych oczkach, osączam zwody. Cebulę obieram i drobno siekam, dodaję do ziemniaczanej masy. Dodaję także jajko, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Za pomocą łyżki nabieram ziemniaczaną masę i kładę na rozgrzany olej na patelni. Smażę z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączam z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Placki układam jeden na drugim i przykrywam talerzem, aby nie ostygły.

Gorącym sosem gulaszowym polewam jeszcze ciepłe placki ziemniaczane. Podaję danie na ciepło z dodatkiem ogórków konserwowych i ew. pikantnego sosu pomidorowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation