Książka

Ciasta

Drożdżówki z makiem własnej
roboty :)

SKŁADNIKI NA CIASTO(12 SZTUK):

-75 g margaryny lub masła
-250 ml mleka
-25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
-szczypta soli
-70 g cukru
-500 g mąki pszennej

NADZIENIE:

- 600g gotowej masy makowej

WYKONANIE:

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 220 stopniach przez około 10 min.Studzić na kratce.Można polać lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation