Kuchnia

Czas na truskawki

Sernik na zimno z truskawkami - przyslijprzepis.pl

Składniki

2 jajka ( sparzone wrzątkiem )
80g masła
opakowanie żelatyny spożywczej ( na 1 litr płynu )
0,5 szklanki mleka
300g serka homogenizowanego
200 ml śmietanki kremówki
niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 galaretka (u mnie jagodowa)
0,5 kg truskawek
Sposób przygotowania

1.
sernik - krok 1

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy serek i ubijamy dalej . Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała. Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Białka i śmietankę ubijamy na sztywno w osobnych naczyniach. Do masy serowej wlewamy przestudzoną żelatynę, a następnie delikatnie dodajemy ubite białka i ubitą śmietankę, powoli mieszamy trzepaczką. Masę wlewamy do formy o śr. 24 cm (tortownicy) i wkładamy do lodówki by stężała. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Układamy na stężałą masę serową. Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, schładzamy i tężejącą wylewamy na schłodzony sernik z truskawkami. Całość ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation