Kuchnia

przepis na obiad

Bigos z młodej kapusty

Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 marchewki
1 duża cebula
2 pętka kiełbasy
150 g wędzonego boczku
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
oliwa
sól, pieprz


Przygotowanie:
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Następnie myjemy ją, przekrawamy na dwie połowy, usuwamy głąb i drobno szatkujemy. Przekładamy ją do garnka, zalewamy połową szklanki wody i podduszamy przez kilka minut, do momentu aż jej liście przywiędną oraz zmniejszą swoją objętość.

W międzyczasie kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni bez tłuszczu. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Pokrojone warzywa dodajemy do boczku i kiełbasy, dolewamy odrobinę oliwy i wszystko podsmażamy do momentu, aż cebula zmięknie.

Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając (jeśli kapusta zaczyna przywierać do dna, podlewamy ją lekko wodą). Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Całość dekorujemy natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation