Kuchnia

drinki, nalewki, alkohole

: Hyćka (czarny bez) z procentami

Składniki:

około 30-35 baldachów kwiatów czarnego bzu (wielkości dłoni)
1,1 kg cukru
85 dag wody
3 cytryny, pokrojone na cieniutkie plasterki
3 limonki, pokrojone na cieniutkie plasterki
500 ml spirytusu
500 ml wódki


Sposób przygotowania:

Zagotowujemy cukier z wodą, przygotowując syrop. Zostawiamy syrop do ostygnięcia. Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Z baldachów bzu odcinamy delikatnie grubą łodyżkę.
W wyparzonym słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem. Słój zatykamy gazą i odstawiamy na około 10 dni w miarę słoneczne miejsce – w tym czasie dwa razy mieszamy wyparzona łyżką.
Kiedy napój zacznie fermentować przecedzamy go i dodajemy plasterki limonki i spirytus.
Całość mieszamy i pozostawiamy w zamkniętym słoju na 48h. Po tym czasie wyciągamy plastry limonki.
Pozostawiamy do przegryzienia na minimum miesiąc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation