Kuchnia

CIASTA

Tort z bitą śmietaną i nutellą

Składniki na 1 biszkopt (będą potrzebne 2):
- 4 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
Jaja ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy (26 cm) wyścielonej pergaminem i piec ok. 35 minut w temperaturze 180 st.C.

W międzyczasie przygotować ciasto na drugi biszkopt. Nie należy jednak dodawać mąki, dopóki nie zwolni się tortownica po upieczeniu i kilkuminutowym ostudzeniu pierwszego biszkoptu. Jeśli ktoś ma dwie takie same tortownice i pojemny piekarnik, to może od razu przygotować podwójną porcję i upiec 2 biszkopty jednocześnie.

Krem jasny:
- 2 szkl. słodkiej śmietanki (30%)
- 1-2 opakowania zagęstnika (śmietan-fix)
- 4 łyżki cukru pudru (można mniej lub więcej - do smaku)

Zimną śmietankę ubijać z zagęstnikiem i cukrem pudrem do momentu , aż powstanie gęsta , puszysta masa.

Krem ciemny:
- 1 szkl. słodkiej śmietanki (30%)
- 1-2 opakowania zagęstnika (śmietan-fix)
- 4 łyżki "Nutelli"
- 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem , dodać "Nutellę" i dokładnie wymieszać.

Poncz:
- ok.1/2 l zimnej , przegotowanej wody
- sok cytrynowy (lub kwasek)
- odrobina aromatu rumowego lub cytrynowego

Wszystko razem wymieszać (ma być zdecydowanie kwaśne , ale bez przesady ;-)

Dodatkowo:
- dżem z czerwonej porzeczki
- czekoladowa posypka

Biszkopty poprzekrajać na połowę (w sumie będziemy mieli 4 cienkie placki).Pierwszy placek nasączyć przygotowanym ponczem (im biszkopt jest bardziej puszysty , tym mniej potrzebuje nasączania), posmarować niezbyt grubą warstwą jasnego kremu. Drugi placek posmarować dżemem (od przypieczonej strony) i ułożyć na placku z kremem, odwracając dżemem do kremu. Nasączyć ponczem i posmarować kremem ciemnym (zużywając mniejszą część).Na to położyć trzeci placek i znowu nasączyć. Posmarować jasnym kremem (część pozostawiając do dekoracji), przykryć ostatnim plackiem posmarowanym od dołu dżemem, nasączyć. Całość posmarować pozostałym kremem ciemnym, łącznie z bokami.
A oto jeszcze raz w skrócie kolejne warstwy tortu, zaczynając od dołu: biszkopt-krem jasny-dżem-biszkopt-krem ciemny-biszkopt-krem jasny-dżem-biszkopt-krem ciemny (każdy placek biszkoptowy oczywiście nasączony ponczem).
Udekorować według własnych upodobań.

Uwagi:
Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej - łatwiej będą się przekrajały , a na drugi dzień zostanie mniej do zrobienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation