Kuchnia

Zupy na zimowe wieczory i nie tylko

chłodnik z botwinki


Chłodnik z botwinki - składniki:
pęczek botwinki
ok. 150 ml wody
0,8 l kefiru naturalnego
5-6 łyżek koperku
1 ogórek małosolny
1 ogórek świeży (jak na małosolne)
kilka rzodkiewek
czarny pieprz
Opcjonalnie:

sól
1 ząbek czosnku
jajko na twardo


Chłodnik z botwinki - przepis:

Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy.
Odkrawamy liście. Łodygi kroimy w 1-cm kawałki, a buraczki w kostkę 1 x 1 cm.



Wrzucamy do małego rondelka i zalewamy wodą - tylko taką ilością, by przykryła zawartość naczynia (u mnie wystarczyło 150 ml). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu 10 minut. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 15-30 minut, by zawartość garnka była zupełnie zimna.




Do schłodzonych buraczków dodajemy zimny kefir.



Dorzucamy posiekany koperek (ok. 5 łyżek) oraz pieprz. Mieszamy.

Moja uwaga:
opcjonalnie możecie dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki - podanie:

Ogórka zwykłego, jak i małosolnego oraz rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy, którą dodatkowo posypujemy koperkiem. Gotowe!

Dla chętnych może być wersja z jajkiem na twardo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation