Kuchnia

Mniam

Babeczki z kremowym serkiem i czekoladą
Składniki na 12 sztuk:

2 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g cukru ciemnego muscovado
125 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jajka
125 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Kakao i wodę umieścić w małej miseczce, rozetrzeć grzbietem łyżki na pastę. Odstawić na chwilę.

W misie miksera umieścić masło, utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać cukier, dalej ucierając. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu. Dodać pastę z kakao, ekstrakt z wanilii i zmiksować.

Do masy maślanej dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać, dolewając 1 łyżkę mleka. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać dodatkową łyżkę mleka.

Ciasto wyłożyć do formy na 12 standardowych muffinek, wyłożonej papilotkami, rozdzielając je równo pomiędzy papilotki.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć na kratkę, przestudzić.

Na polewę:

200 g cukru pudru, przesianego
100 g serka kremowego typu philadelphia
sok z 1/2 limonki lub 1 łyżka soku z cytryny
wiórki z czekolady
W mikserze utrzeć serek z cukrem pudrem. Dodać sok do smaku i wyłożyć na ostudzone babeczki. Na wierzch babeczek zetrzeć ciemną czekoladę.

Smacznego :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation