Kuchnia

Food

burrito

Składniki:

300 g mielonej wołowiny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 papryki: czerwona, żółta
1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym
1 puszka (400 g) czarnej lub czerwonej fasoli
1 czerwona cebula
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz
4 pszenne tortille
tarty żółty ser

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj mielone mięso i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Obsmaż mięso z każdej strony.

Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (oczyszczoną z pestek). Dorzuć przyprawy: czerwoną paprykę i pieprz cayenne. Podsmażaj mieszając przez około 15 minut.
Pomidory z puszki rozdrobnij, dodaj i wszystko razem wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, oregano i płatkami chilli.

Duś przez ok. 15 minut, aż sos pomidorowy nieco odparuje, a mięso będzie miękkie.

Na koniec dodaj odsączoną fasolę z puszki. Wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę.

Zawiń tortille z farszem i podgrzej w piekarniku lub na patelni grillowej, aż będą ciepłe.

Gotowe burrito serwuj z kwaśną śmietaną, guacamole i tartym żółtym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation