Kuchnia

Muffinki i spółka

Kraina rozkoszy podniebienia...: Mandarynkowe muffiny z wnętrzem pełnym sosu
mandarynkowego

Muffinki
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
1/4 szklanki oliwy
1 jajko

Sos mandarynkowy
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
120 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek

Krem
120 g masła
100 g serka mascarpone
50 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
1 łyżka cukru
W jednej misce mieszamy składniki suche muffinek, a w drugiej mokre. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Z podanych składników wychodzi 6 dużych muffinek. Gdy muffinki się pieką przygotowujemy sos mandarynkowy. W małym rondelku ubijamy trzepaczką żółtka z cukrem, następnie dodajemy sok mandarynkowy i całość podgrzewamy na małym gazie do czasu aż sos zgęstnieje. Gotowy sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Na końcu robimy krem: cukier ucieramy z masłem, a następnie stopniowo dodajemy do niego serek mascarpone i sok mandarynkowy. Krem wkładamy do lodówki aby stężał. Upieczone i wystudzone muffinki wydrążamy specjalnym przyrządem lub po prostu za pomocą noża. Do otworów wlewamy sos mandarynkowy, a wierzch muffinek przykrywamy kopułką z kremu. Krem dekorujemy cząstkami mandarynek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation