DIY - zrób to sam

gotowanie

HAMBURGER ITALIAN STYLE.

Składniki:
Hamburgery
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 kulka mozzarelli
- 50 g suszonych pomidorów
- 1/2 wiązki świeżej bazylii
- sól i świeżo mielony pieprz
- 4 bułki
- 100 g rukoli
- 1 pomidor
- 4 plasterki boczku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju extra vierge
- 1 łyżeczka masła

Pesto
- 40 g orzeszków pinii
- 50 g parmezanu
- 1/2 wiązki świeżej bazylii
- 100 ml oleju extra vierge
- 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:
PESTO
1. Orzeszki pinii, parmezan, bazylię i olej włożyć do blendera.
2. Obrać czosnek i dodać do reszty, wszystko zmiksować.
3. Doprawić solą i pieprzem.

HAMBURGERY
1. Mięso przełożyć do miski.
2. Mozarellę przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa.
3. Suszone pomidorki i bazylię drobno pokroić i dodać do miski, doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Wymieszać.
4. Uformować cztery kulki i spłaszczyć na hamburgery.
5. Rozgrzać patelnię grillową i piec hamburgery przez 4 minuty, odwrócić i ponownie piec przez 4 minuty.
6. Rozgrzać masło na patelni i piec boczek na złoto-brązowy kolor.
7. Drugą połowę mozzarelli pokroić w cienkie plasterki.
8. Rukolę opłukać, przełożyć do miski i polać octem balsamicznym oraz olejem, wymieszać.
9. Opłukać pomidory i pokroić w plasterki.

BUŁKI
1. Przekroić i posmarować obie części zrobionym pesto.
2. Na dolnej części położyć rukolę, pomidora i boczek, przyłożyć mozzarellą i hamburgerem.
3. Zamknąć górną częścią bułką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation