Książka

Ciasta

Ciasto Gorące Serce

Ciasto truskawkowe*:
* mąka pszenna- 180 g
* jajka- 2 sztuki
* cukier trzcinowy- 1/2 szklanki
* olej- 1/2 szklanki
* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
* aromat truskawkowy**- 1 łyżeczka
* suszona chili- 1/2 łyżeczki
* barwnik czerwony

Ciasto czekoladowe:
* czekolada gorzka- 200 g
* masło- 180 g
* mąka- 120 g
* cukier- 3/4 szklanki
* jajka- 3 szt.
* proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka
* ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka

Dodatkowo:
* czekolada mleczna- 80 g
* kakao- 1 łyżka
* mleko- 3 łyżki
* truskawki- do ozdoby

Ciasto truskawkowe:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę.
Małym strumieniem, ciągle mieszając, wlać olej oraz ekstrakt waniliowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz chili i przesiać do masy, wymieszać.
Na koniec dodać barwnik.
Masę przelać do silikonowej lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówkę o wymiarach 22x10 cm.
Piec przez 25-30 minut.
Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na plastry o grubości 2 cm, z których należy wykroić wzór foremką.
Wzory ułożyć w tej samej keksówce, w której piekło się ciasto.

Ciasto czekoladowe:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło rozpuścić razem z czekoladą na bardzo małym ogniu i przestudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć z maślano-czekoladową masą.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy.
Całość wymieszać i przelać do keksówki wypełnionej wyciętym wzorem i uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec przez 25 minut (ciasto nie powinno oblepiać patyczka, ale będzie wilgotne).

Dodatkowo:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z kakao oraz mlekiem.
Lekko przestudzić i polać gotowe ciasto.
Ozdobić truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation