Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik z jogurtów greckich

Składniki na masę jogurtową: 3 jogurty greckie po 400 g (ja użyłam tych z Bie….ki :), 8 jajek, ¾ szklanki cukru, 2 cukry wanilinowe, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru, 3/4 szklanki oleju. Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g margaryny, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1-2 łyżki kakao. Przygotowanie: Kruche ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na ok. godzinkę. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć na formę, którą wcześniej należy posmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Włożyć do piekarnika i piec w 180*C ok. 20 minut, Masa: Żółtka ubić z cukrami, osobno ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pianę z białek do żółtek , mieszamy i dodajemy jogurty, budynie śmietankowe i na samym końcu dodajemy olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto. Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160-170*C. Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła, 3łyżki kakao, 3łyżki cukru, 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Gotować chwilkę do rozpuszczenia wszystkich składników i połączenia się w kremową masę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation