Kuchnia

dietetycznie

jadłonomia · roślinne przepisy
Marchewkowy sernik z nerkowców

Składniki na masę z nerkowców:
•2 1/3 szklanki nerkowców, namoczonych przez noc
•1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam mleka z orzechów laskowych)
•1/4 szklanki rodzynek
•5 daktyli
•1 średniej wielkości marchewka, obrana i z odciętymi końcami
•1/2 łyżeczki cynamonu
•1/4 łyżeczki imbiru
•1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
•2 łyżki soku z cytryny

Składniki na spód:
•100 g orzechów laskowych
•100 g pestek dyni
•20 daktyli

Przygotowanie:
1.Najpierw przygotować spód - orzechy i pestki umieścić w naczyniu blendera z ostrzem typu "S" i zmiksować na mąkę. Dodać daktyle i również drobno zmielić.
2.Tortownicę wyłyć folią spożywczą, a następnie wysypać na nią przygotowaną masę na spód. Wyłożyć dno masą orzechowo-daktylową wciskając ją w dno tortownicy. Odłożyć do schłodzenia do zamrażarki.
3.Namoczone nerkowce odcedzić i przepłukać. Marchewkę pokroić na kilka mniejszych kawałków i wszystkie składniki na masę umieścić w naczyniu blendera. Blendować na najwyższych obrotach, aż do uzyskania kremowej masy - jeśli masa utyka, to można zdjąć pokrywę blendera i nie przestając miksować mieszać masę szpatułą od góry, dzięki temu masa dużo lepiej się miksuje. W zależności od mocy blendera powinno zająć to od 2-5 minut.
4.Wyjąć schłodzony spód i wylać na niego masę z nerkowców. Odłożyć ciasto na całą noc do lodówki, przed podaniem posypać cynamonem. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation