Kuchnia

dodatki do obiadu

Sałatka z roszponki z awokado, cukinią i mozzarellą

Składniki (dla 2 osób):
kilka dużych garści roszponki
1 cukinia
1 awokado
1 kulka mozzarelli (125 g)
4 plasterki szynki parmeńskiej
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
2 łyżki jogurtu typu greckiego
1 cytryna
sól
pieprz
oliwa extra vergine


Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Cukinię umyć i pokroić we wstążki obierakiem do warzyw. Włożyć do miski, skropić oliwą, posolić i wymieszać by każdy kawałek był równomiernie pokryty. Smażyć partiami z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne paski.
Przygotować dip. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać ze skórki. Połowę awokado pokroić w plastry i odłożyć skrapiając sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę zmiksować w blenderze z sokiem z drugiej połowy cytryny, 2 łyżkami jogurtu greckiego i 4 łyżkami oliwy extra vergine. Dip doprawić solą i pieprzem.
Na talerzach rozłożyć roszponkę. Na wierzchu ułożyć wstążki grillowanej cukinii, plastry awokado, kawałki poszarpanej mozzarelli i szynkę. Całość posypać orzeszkami piniowymi i listkami bazylii. Sałatkę podawać skropioną dipem i dodatkową oliwą, doprawioną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, z dowolnym pieczywem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation