Ogród

cytryna

Pikantne ciasto serowe z rukolą

Potrzebujemy:

5 jajek
300 g mąki pszennej
100 ml oleju
200 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g mozzarelli
200 g żółtego sera
pół papryczki chili
70 g rukoli
250 g pomidorków koktajlowych
łyżeczkę soli



Wykonanie:

Rukolę i papryczkę chili drobno siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce, mozzarellę kroimy w drobną kostkę.

Jajka miksujemy ok. 2-3 minuty. Dodajemy mleko i olej, następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wrzucamy sery, chili i rukolę, wszystko dokladnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (24cm) na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki.

Pieczemy w temp. 180°C ok. 70 min.

Gotowe ciasto posypujemy listkami rukoli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation