Kuchnia

fabryka smaku

placek bezowy
ciasto:
250g mąki,100g cukru pudru, 125g margaryny, szczypta soli, 2 żółtka, otarta skórka z połowy cytryny, 3 łyżki dżemu pożeczkowego + 1 łyżka rumu(może być spirytus), 2 banany.

masa owocowo-bezowa:
500g czerwonych porzeczek, można dodać jeszce 100g jagód, 5 białek, 150g cukru, sok z połowy cytryny, opakowanie budyniu śmietankowego (lub waniliowego).

jak przyrządzić?
1. zagnieść mąkę, margarynę,cukier puder, szaczyptę soli, żółtka i startą skórkę z cytryny.
2. uformować ciasto w kulę zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 min.
3. piekarnik podgrzać do temperatury 200 stopni.
4. ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.
5. piec przez 20-25 minut, a po wyjęciu ciasta zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni.
6. dżem wymieszać z rumem i posmarować nim ciasto.
7. banany umyć pokroić w plastry i poukładać na dżemie.
8. porzeczki i jagody umyć osuszyć i obrać z szypułek.
9. ubić na sztywno pianę z biełek, stopniowo dodając cukier,dodać budyń oraz sok z cytryny.
10. ostrożnie wymieszać pianę z owocami, a następnie całość przełożyć do tortownicy na upieczony placek.
11. zapiekać jeszcze przez 20- 25 min w temperaturze 150 stopni (bezowa masa powinna się lekko zażółcić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation