Design

CIASTA

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Ciasteczka waflowe rozetki

Ciastka waflowe rozetki
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kartoflanej
2 jajka
cukier puder do posypania
olej do smażenia




Wymieszać obie mąki, cukier puder, sól, dodać mleko, jajka lekko rozbełtane i wanilie. Dobrze wszystko wymieszać na gładką masę i zostawić ciasto aby odpoczęło, przynajmniej 30 do 60 minut w lodówce.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu do wysokiej temperatury ok. 195º C.

Na instrukcji pieczenia dołączonej do foremek była bardzo ważna uwaga, dzięki której zrozumiałam, gdzie popełniłam błąd przy pierwszych 2 ciasteczkach, które nie wyszły bo zbyt mocno przykleiły się do foremek, więc cyt: "Obie formy umieszczamy w gorącym tłuszczu (przy pierwszym użyciu na ok. 10 minut celem ich nagrzania). Po nagrzaniu form zanurzamy pierwszą z nich w cieście na 2 sekundy, ciasto przylepi się do formy, przenosimy na tłuszcz zanurzając, po chwili ciasto odlepi się od formy lub gdy nie chce się odlepić to wystarczy pomoc sobie widelcem i ściągnąć ciasteczko. Formę pozostawiamy w oleju a z drugą ponawiamy czynność. Formy należy zanurzać naprzemiennie w cieście tak by zawsze miały wysoką temperaturę, dzięki której ciasto do formy przylega a w oleju się odlepią. Formy zanurzamy w cieście w taki sposób żeby ciasto nie dostało się na wierzch foremki co uniemożliwi odlepienie się ciasta od formy".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation