DIY - zrób to sam

PRZEPIS

Torcik brzoskwiniowy

Pomimo iż jednym z głównych składników tego ciasta są brzoskwinie z puszki (czyniąc to ciasto dostępnym dla każdego przez cały rok), kojarzy mi się ono z upalnymi dniami, kiedy piekarnik omija się łukiem najszerszym z możliwych. Zmieniła się pora roku, zmieniają się i moje preferencje smakowe.


Biszkopt:

* 2 małe jajka
* 75 g mąki
* 55 g cukru
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa jogurtowo brzoskwiniowa:

* 400 g jogurtu naturalnego
* 400 ml śmietanki kremówki (36%)
* 1,5 puszki brzoskwiń w syropie (użyłam marki Fine Food)
* 5 łyżek cukru pudru
* 6 płaskich łyżeczek żelatyny
* 100 ml wrzątku


Galaretka:

* 1/2 puszki brzoskwiń w syropie
* 2 szklanki syropu z brzoskwiń
* 2 galaretki brzoskwiniowe (użyłam marki Fine Food)


Dodatkowo:

* biszkopty typu lady fingers


Do dekoracji:

* bita śmietana
* 2 połówki brzoskwiń z syropu
* listki mięty



Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy chwilę. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm (spód wykładamy papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia a następnie dookoła niego układamy biszkopty.

Aby łatwiej było je ustawić obciełam im końce (tylko tyle, by były płaskie) i w każdy z nich wbiłam wykałaczkę, która później wbiłam w biszkopt. Wykałaczka w niczym nie przeszkadza, a niestety ciężko jest umocować bez nich biszkopty. Pózniej wystarczy tylko uprzedzić jedzące ciasto osoby, by ją sobie wyjęły z biszkoptów :) 

Brzoskwinie z 1,5 puszki kroimy w średniej wielkości kostkę. W 100 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę (dokładnie mieszamy, by nie było grudek) i odstawiamy by przestygła do temperatury pokojowej.

Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do niej wymieszany z żelatyną jogurt oraz cukier. Miksujemy dosłownie chwilkę a następnie pokrojone brzoskwinie i całość mieszamy łyżką. Masę jogurtową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aby stężała (wystarczy około 30-40 minut).

W czasie gdy masa jogurtowa tężeje w lodówce, przygotowujemy warstwę z galaretką.

Brzoskwinie miksujemy blenderem razem z syropem a następnie przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Szybko zdejmujemy z ognia dodajemy galaretki. Mieszamy do czasu aż się całkowicie rozpuszczą i odstawiamy do przestygnięcia. W sumie ta warstwa powinna być nakładana dopiero jak galaterka będzie już bardzo gęsta (konsystencji budyniu) aby nie przeleciała przez ewentualne szczeliny między biszkoptami.

Po przelaniu na wierzch ciasta galaretki, od razu wstawiamy je do lodówki i pozostawiamy je tam co najmniej 2 godziny.

Wierzch ciasta możemy udekorować bitą śmietaną, cząstkami brzoskwini oraz listami

* Produkty marki Fine Food dostępne są w Makro.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation