Kuchnia

Przepisy

Zobacz pełny odcinek na player.pl
player.pl

Składniki:

4 świeże czerwone papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
400 ml jogurtu naturalnego
100 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
2 łyżki świeżo tartych płatków parmezanu
8 listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Sól czosnkowa
Papryka słodka
Chili
Tymianek
Bazylia

Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną paprykę nacieramy oliwą.
Paprykę pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200°C.
Upieczone papryki zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut.
Po wystudzeniu paprykę kroimy wzdłuż, oczyszczamy, obieramy ze skóry
i kroimy w paski.
W garnku rozgrzewamy oliwę
Dodać pokrojoną paprykę, pokrojowy czosnek, tymianek, bazylię
oraz słodką paprykę.
Dusimy przez około 10 minut.
Całość studzimy
Dodajemy jogurt i sok cytrynowy.
Dokładnie mieszamy.
Przygotowany chłodnik doprawiamy do smaku.
Schładzamy w lodówce.
Podajemy z pomidorami i parmezanem.
Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation