Kuchnia

przetwory na zimę

Wzmacniający syrop z czosnku i cytryny

Składniki:
​2 cytryny
1 główka czosnku
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Ząbki czosnku obierz i wyciśnij przez praskę. Cytryny sparz, wyciśnij przez sitko, aby oddzielić pestki. Sok z cytryny wymieszaj z miodem i następnie zalej nim wyciśnięty czosnek. Całość przelej do wyparzonego słoiczka, zakręć i trzymaj przez ok. 2 tygodnie w ciemnych i chłodnym miejscu. Po tym czasie przecedź syrop przez gazę.

Do spożycia rozcieńcz 1 łyżkę syropu w szklance wody. Profilaktycznie możesz pić raz dziennie. W przypadku choroby nawet 3 razy dziennie. Syrop przechowuj w lodówce przez kilka tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation