Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Kopytka pomidorowe z czosnkiem

Składniki:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
3 pełne łyżki maki pszennej
Dodatkowo:
mąka do podsypywania
sól do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki duszę widelcem lub przepuszczam przez maszynkę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przecier pomidorowy. Mieszam łyżką - tyle tylko, żeby składniki się połączyły, po czym stopniowo dosypuję mąkę i zagniatam ciasto. Krótko je wyrabiam, po czym dzielę na 4 części, a każdej formuję wałek o średnicy ok. 3-4 cm. Ostrym nożem kroję ukośne kluseczki. W dużym i szerokim garnku zagotowuję wodę z solą, wrzucam kopytka na wrzątek i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Podaję z przyrumienioną cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation