Kuchnia

Sweet

Dyniowe cinnamon rolls
Nadzienie cynamonowe
Składniki:

100g roztopionego masła
szklanka brązowego cukru
2 łyżki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli

Cukier wymieszać z przyprawami i solą, odstawić.
Ciasto
Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
50g świeżych drożdży
szklanka dyniowego puree*
20g rozpuszczonego masła
1 całe jajko i jedno żółtko
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
łyżka otartej skórki z pomarańczy
pół łyżeczki soli

Drożdże rozkruszyć, zalać mlekiem, dodać łyżkę cukru i mąki, wymieszać do powstania pasty(nie musi być jednolita). Odstawić 10 minut do napuszenia się. W międzyczasie przesiać mąkę pozostałymi suchymi składnikami.
Jajka roztrzepać z puree dyniowym, skórką pomarańczową i masłem.
Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ciasto ok. 10 minut(wyrobione powinno być elastyczne i miękkie) - ciasto będzie klejące się, ale jeśli chcecie otrzymać wilgotny i miękki wypiek nie podsypujcie zbyt dużej ilości mąki. Polecam wyrobić je przy pomocy haka lub nakładek świderek na mikser.
Gotowe ciasto oprószyć mąką i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości(polecam zaglądać do niego co jakiś czas bo moje szalało i po niespełna 25 minutach wyłaziło z miski!).
Wyrośnięte krótko przerobić, a następnie rozwałkować na posypaną mąką blacie na prostokąt o grubości 5mm. Rozprowadzić na nim masło(najwygodniej zrobić to za pomocą pędzla), wysypać równą warstwą nadzienie pozostawiając margine ok. 1-1,5cm od brzegów i zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku(jeśli chcemy mieć większą spiralę można rozpocząć od krótszego).
Rulon podzielić na 3cm kromki, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce - jeśli chcecie połączone bułeczki poukładajcie je bliżej siebie, a jeśli chcecie każdą oddzielnie zróbcie większe odstępy.
Odstawić na 20 minut do ponownego napuszenia się.
Przed pieczeniem posmarować białkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka. Piec 25-30 minut w 180ºC, aż do wyraźnego zrumienienia się.
Lukier jogurtowy
Składniki:

2 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub kremowego serka
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki sokuz cytryny

Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.
Polać jeszcze ciepłe(ale nie gorące) bułeczki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation