Kuchnia

kuchnia

Magiczna babka

Kakaowe ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżek oleju
2 duże jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego

Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać łyżką. Dodać śmietanę, olej i jajka, krótko zmiksować. Wy łożyć na dno większej formy do pieczenia babki.

Jasny flan:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (530g)
1 i 1/2 szklanki mleka
6 jajek
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wlać skondensowane mleko słodzone i zwykłe mleko, wbić jajka, krótko zmiksować. Masę wylać na kakaowe ciasto. Może wydawać się, że wszystko razem się miesza ale nie należy się tym przejmować. Formę wstawić do większej formy (może być zwykła, prostokątna), wlać do niej ok. 1 litra gorącej wody. Razem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec do suchego patyczka włożonego do kakaowego ciasta ok. 45 minut. Ostudzić, chłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przykładając talerz do dna formy, odwrócić ciasto "do góry nogami".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation