Kuchnia

Słodkości

Przepiśnik kuchenny: Scones - bułeczki z rodzynkami.

Składniki: (15 niedużych bułeczek)
400 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam 2 płaskie)
1/2 łyżeczki soli
50 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
200 ml mleka
100 g rodzynków
1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i wszystko utrzeć między palcami, jak kruszonkę. Dodać rodzynki.
2. Jajka roztrzepać w misce, dodać mleko, wymieszać razem. Wlać do suchych składników (3-4 łyżki zostawić do posmarowania bułeczek). Szybko zagnieść ciasto, które będzie dosyć kleiste, można je podsypać troszkę mąką, ale nie za dużo. Rozwałkować na grubość ok. 2-3 cm i okrągłą foremką lub szklanką wycinać kółka.
3. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia i układać scones. Posmarować je odłożonym mlekiem z jajkiem.
Piec w 200 stopniach przez 15-17 minut. Wystudzić na kratce. Podawać z masłem i konfiturą. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation