Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ZUPA MEKSYKAŃSKA
Składniki
2 łyżki oliwy
czerwona cebula
2 czerwone papryki
2 papryczki jalapeño
3 ząbki czosnku
3 puszki czerwonej fasoli
1 l bulionu mięsnego
puszka pomidorów pelati
50 ml brandy
sól
pieprz
ostra mielona papryka
kwaśna gęsta śmietana
garść startego sera cheddar
kilka gałązek kolendry

Etapy przygotowania

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pocięte w paski papryki i krążki oczyszczonych z pestek jalapeño. Kiedy zmiękną, dokładamy posiekany czosnek, podsmażamy razem
ok. 1 min. Fasolkę wykładamy na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Osączamy, dodajemy na patelnię razem z bulionem i pomidorami z zalewą, gotujemy ok. 30 min. Dolewamy brandy, przyprawiamy solą,
pieprzem i mieloną papryką. Rozlewamy, na każdej porcji kładziemy po łyżce śmietany, posypujemy startym serem oraz kolendrą. Dla podkręcenia smaku, zupę warto przyprawić szczyptą brązowego cukru, sokiem
z limonki i mielonym kuminem. Jest jeszcze jeden trik, którego warto spróbować: do duszenia pokrojonych papryk z fasolą i pomidorami można dodać kostkę gorzkiej czekolady, ale takiej naprawdę gorzkiej, o zawartości kakao min. 72%. Niesamowicie wzbogaca smak, zwłaszcza pomidorów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation